Bengkel IT di UPSI

Exco Multimedia dan publisiti, Majlis Mahasiswa Kolej (MMK) Universiti Pendidikan Sultan Idris baru-baru ini telah menganjurkan program Bengkel Multimedia 1.0 di Pusat Aktiviti Pelajar Kolej Aminuddin Baki yang disertai seramai 30 orang peserta

Penolong Pegawai Teknologi Maklumat di Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi UPSI, Eimiza Faisha Azmi telah menjadi tenaga pengajar sepanjang sesi program ini.

Secara umum, pelaksanaan program itu adalah untuk melahirkan lebih ramai pelajar KAB yang mempunyai ilmu dan kemahiran dalam bidang teknologi dan multimedia.

Program yang dijalankan selama dua hari itu melibatkan slot program menyunting yang pengisian menggunakan perisian komputer Photoshop CS6.

Slot ini sedikit sebanyak telah memberi ilmu dan maklumat yang berguna untuk peserta manfaatkannya.

Selain itu para peserta juga didedahkan dengan program kamera DSLR. Slot ini menerangkan asas penggunaan kamera DSLR serta program menyunting video.

Sepanjang program ini diadakan peserta memberikan tindakbalas positif dalam mendapatkan input atau pengetahuan baru yang mereka perolehi daripada program ini.

Majlis penutup dan perasmian Bengkel Multimedia 1.0 telah disempurnakan Felo blok Bravo Kolej Aminuddin Baki, Anis Fatiha Ahmad Sahimi.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kampus/20131209/ka_01/Bengkel-IT-di-UPSI#ixzz2n5Ul1kRB
© Utusan Melayu (M) Bhd

Popularity: 3% [?]

Salam Aidilfitri 2014

Raya tahun ini makin meriah, syukur alhamdulillah. Solat Aidilfitri di Masjid Universiti Teknologi Petronas (UTP), Tronoh. Ramai student foreigner, rasa macam duk overseas pulak.. hehe

Popularity: 4% [?]

Eimiza Hamza Bin Eimiza Faisha – Eimiza ke 6

1st Post pasal Hamza, anak keduaku, adik kepada Hazique dilahirkan pada 2 Mei 2012, di Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh. Pada ketika gambar ini dirakamkan hamza berumur 4 bulan. Manja dengan mama dia sebab dijaga dan disusu oleh mama dia dari mula lahir sampai sekarang. Abang Hazique pun selalu jeles dengan adik dia, tapi daddy tau, Hazique sangat sayangkan adik dia cuma skali-skala geram tengok adik dia yang comel macam dia.

Popularity: 4% [?]

Asus Zenbook UX21 11 inch Ultrabook

Dah 2 bulan aku gunakan laptop baru aku ini, sejak dah mula bosan dengan Macbook Pro, aku mencari laptop alternatif yang kecil dan ringan. Maklumlah akukan dah jadi student balik, senang nak usung gi kelas naik motor. Tetapi kebiasaannya laptop sebegini mempunyai spesifikasi processor yang kurang berkuasa seperti Intel Atom. Sejak 2011, iaitu 3 tahun selepas Apple Inc. memperkenalkan Macbook Air, Intel memperkenalkan chipset bagi Ultrabook, membolehkan pengeluar mengeluarkan Ultrabook setanding dengan Macbook Air.

Model: Asus Zenbook UX21 – Ultrabook
Harga: RM3150.00 (After Discounted –  Aku tolak semua free gift yang dia kasi,yang bernilai RM150.00)
Kedai: All-IT Hypermarket, Lowyat

 

Related Posts with Thumbnails

Popularity: 4% [?]

Older posts «