«

»

Charade Aura CX G100

20110426-124958.jpg

Rasanya dah berbulan aku tak update blog. Maybe terlalu nak jaga standert sangat kot, sebab post2 aku sebelum ni mesti nak guna gambar yang amik pakai dslr.. Tapi maybe lepas ni aku akan rajin sket update blog pakai iphone aku sebab dah install app wordpress.

Anyway dalam beberapa bulan ni dah macam-macam berlaku. Tapi harini aku nak highlight pasal second car aku. Charade Aura G100. Asalnya charade ni mama aku punya tapi dah lama terbengkalai jer kat rumah. So memandangkan aku nak pakai 2nd car, aku pun amik la kereta ni dari mama & abah.

20110426-011030.jpg
Condition kereta ni boleh tahan teruk jugak masa mula dapat haritu. Enjin leaking, kunci, break, mounting pecah, body crack, steering rack, drive shaft, radiator bocor, air cond, & macam-macam lagi lah. Total cost repair aku mau cecah RM2k kot, kos ni termasuk upah overhaul sebanyak RM490.00.

Skarang alhamdulillah setelah berhempas pulas mencari spare part yang hampir pupus, kereta ni dah hampir fully restored oleh bengkel Mirage Tanjong Malim.

Related Posts with Thumbnails

Popularity: 5% [?]

Comments

Powered by Facebook Comments

18 comments

  1. adam jr says:

    boleh tahan keta tu ko make up ya,saya ada satu juga keta charade aura tu,saya mau tukar air filter dgn connection dia sekali,mana u dapat tu?hehe boleh oder ka?

    1. Eimiza Faisha says:

      ko cari kancil punye ram pipe. Memang bleh masuk.. tapi kene modified sikit la tebuk satu lubang utk ikat n buat braket.. Nanti kalo rajin aku wat post close up untuk pasang ram pipe ni. Thanx for the comment

      1. Eimiza Faisha says:

        Post dah create http://eimiza.net/blog/2011/05/modifikasi-air-filter-charade-g100/ enjoy

  2. Muhammad says:

    Salam bro, gua pun ade gak kete cmni….kete pakcik gua, die bg gua trus…tp gua dpt kete cm nk xpired….lu ade brng spare parts x???….inform gua bleh….

  3. Eimiza Faisha says:

    Sempoi Bro, gua pun dapat terus kereta ni dari mak gua. Spareparts memang susah sikit nak cari. Try call 0175036888 runner kedai spareparts kat ipoh. Still banyak lagi kat kedai dia tu..

  4. pepperlok says:

    ble mase da minat main kete lak nih? haha

    1. Eimiza Faisha says:

      hehe lok, mane de aku main kete laa.. aku cuma repair kasi elok.. senang nak pergi main kamera.. hehe

  5. pepperlok says:

    ha ha. tp cun gak charade ni. waja da juai ke? ha ha

  6. Eimiza Faisha says:

    waja ade lagi.. mane bleh jual tu.. weh ape blog ko skang? blog lama dah tutup?

  7. elnafi says:

    mantap la cara… cantik..

    skang ni memang susah nak cari sparepart charade. kene carik betul2..

  8. marmalade_six says:

    wow..tiba2 jumpe blog ni.jom join forum pasal charade..insyaAllah ramai kawan boleh tolong..

    http://www.devoteesofcharade.com/forumv2/index.php

  9. Eimiza Faisha says:

    insyallah nanti saye join, terima kasih sebab bagi info ni..

  10. alan_taiping mari. says:

    salam…sy pn ada charade aura tp msh dara(standat) lg.cma nk bkngsi la ckit mslah ngan kwn2.sy tgah cri radiator.dh puas cri.taiping,kulim,rawangt.malim n slayang tp xdak gak.agak2 law modifait radiator apa ley msok.now sy stay t.malim cz keja tat proton.hrap2 ley bntu. (0174815898)

    1. Eimiza Faisha says:

      radiator bocor ker? bleh try welding dulu.. kalo tak try kacuk2.. kene cari kedai yg pandai modified insyallah boleh settel..

  11. tengku mohd faisal shah says:

    salam broo…teman pun ada pakai charade aura,tp enjin dah tukar pakai toyota starlet turbo…senang masuk enjin ni..try laa…puspakom x da masaalah…

    1. Eimiza Faisha says:

      kat mane nak beli and pasang starlet turbo ni? berapa harga + upah pasang bro?

  12. boboy says:

    Byk part la charade ne d sabah …

  13. charade says:

    salam kasi promote barang charade u kat sini https://www.facebook.com/pages/Car-Accessories-Parts-G100G200/139578639466849?ref=hl
    tqvm harap terjual

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>