«

»

ASB dividend calculator

Lamanya tak update, sibuk dengan macam-macam hal, panjang ceritanya. Basically hari ini aku nak kongsi pasal ASB. Biasa la hujung-hujung tahun macam ini, semua orang nak tau berapa keuntungan dividen yang akan dapat tahun ini, termasuk la aku. Macam-macam keyword aku dah cuba kat google tapi tak jumpa satu pun cara yang boleh kira dividen dengan cara yang cepat dan mudah macam online calculator bagi dividen ASB.

Yang aku jumpa adalah blog-blog yang menceritakan tentang kaedah-kaedah macam mana nak kira dividen ASB, tapi semuanya bunyi macam complicated dengan formula itu dan ini. Tapi ada satu blog ini (http://perjalananku.com/?p=2220) dia punya perincian tentang kaedah nak kira dividen ASB sangat mudah nak faham.

So, dengan formula dan contoh yang diberikan kat blog ini aku cuba hasilkan ASB dividend calculator ini supaya memudahkan kita nak kira dividen yang bakal kita dapat. Terdapat dua bentuk calculator bergantung pada kes-kes tertentu

Case 1:
Simpan sejumlah wang pada awal tahun
Tiada pengeluaran/penambahan saving dilakukan sepanjang 12 bulan

Case 2:
Ingin membuat pinjaman ASB
Mengetahui anggaran keuntungan setahun dan purata sebulan

sila gunakan calculator ini: http://eimiza.net/blog/form1.php

dan bagi kes seperti ini:-

Case 1:
Simpan secara tetap setiap bulan sebanyak RM500/month
Tiada pengeluaran di lakukan sepanjang 12 bulan

Case 2:
Simpanan secara tidak tetap setiap bulan
Tiada pengeluaran di lakukan sepanjang 12 bulan

Case 3:
Simpanan secara tidak tetap setiap bulan
Ada pengeluaran di lakukan sepanjang 12 bulan

sila gunakan calculator ini: http://eimiza.net/blog/form2.php

kalau nak detail pasal kes-kes tadi sila layari blog http://perjalananku.com/?p=2220, aku perlukan feedback.. please komen, thanx y’all!!

p/s: Carta sejarah dividen ASB dari 1990 hingga 2010, dan bydaway agihkan pendapatan ASB 2011 adalah 7.65 sen seunit dan bonus 1.15

Tahun Dividen + Bonus
2010 7.5 + 1.25
2009 7.30 + 1.25
2008 7.00 + 1.75
2007 8.00 + 1.00
2006 7.30 + 1.25
2005 7.25 + 1.75
2004 7.25 + 2.00
2003 7.25 + 2.00
2002 7.00 + 2.00
2001 7.00 + 3.00
2000 9.75 + 2.00
1999 8.50 + 1.50 + 2.0 (2sen adalah bonus istimewa)
1998 8.00 + 2.50
1997 10.25 + 1.25
1996 10.25 + 3.00
1995 10.0 + 3.00
1994 9.50 + 4.50
1993 9.00 + 4.50
1992 7.50 + 5.00
1991 8.50 + 4.00
1990 8.00 + 6.00

 

Related Posts with Thumbnails

Popularity: 100% [?]

Comments

Powered by Facebook Comments

2 pings

  1. Cara Pengiraan ASB | Woww.My says:

    [...] pun try google untuk mengetahui Cara Pengiran Dividen ASB, search punya search jumpalah sebuah blog Aslam dia ada tunjuk cara yang mudah mengira dengan mengunakan calculator. Serius mudah sangat untuk [...]

  2. Pengiraan Dividen ASB dengan Cara yang Mudah | Azhar Mokhtar (Dot) Com says:

    [...] selepas itu kita “Submit” dan akan dapat hasil dari pengiraannya. Calculator yang Aslam buat ini dia terbahagi kepada 2 dan berfungsi mengikut case yang tertentu contoh seperti case :-   [...]

Comments have been disabled.