«

»

Jailbreak iphone 4 firmware 4.3.3

Sedih rasanya aku dengar ramai orang tertipu sampai ratusan ringgit sebab nak jailbreak iphone oleh kedai-kedai telefon. Sedangkan korang boleh download dan buat jailbreak sendiri. Nak buat dia sekejap sahaja, tak sampai seminit pun korang boleh jailbreak iphone korang. Just cuma ambil masa sikit la untuk download firmware update.

Apa itu jailbreak Iphone?

Jailbreak adalah satu proses yang mana kita menghilangkan halangan/batasan yang telah ditetapkan dalam iphone korang oleh pengeluar iphone, Apple Inc. Jesteru selepas Iphone telah di”jailbreak”, iphone kita akan menjadi lebih menarik dan unik kerana aplikasi jailbreak adalah jauh berbeza dari yang terdapat dalam appstore.

Apa kesan buruk jailbreak Iphone?

Jailbreak menyebabkan warranty Iphone anda luput (tapi korang boleh restore factory balik). Jailbreak tethered adalah lebih selamat dari un-tethered (sila search dalam internet). Jailbreak un-tethered adalah kaedah yang paling mudah dan selamat.

Firmware update terkini setakat hari ini adalah versi 4.3.3 dan kaedah un-tethered yang paling berkesan buat masa ini adalah menggunakan redsn0w. (Ada banyak lagi kaedah yang lain seperti L1mera, Snowbreeze & Greenpoison). Berikut adalah kaedah untuk jailbreak iphone menggunakan redsn0w:-

Kaedah Jailbreak Iphone firmware 4.3.3

1. Muat turun firmware update 4.3.3 mengikut model, iPhone 3GS atau iPhone 4 (klik model untuk muat turun – 600MB)

2. Muat turun Redsn0w 0.9.6rc15 bagi Windows for Windows atau Mac (klik OS untuk muat turun)

3. Pastikan anda telah tutup iphone anda terlebih dahulu, sambungkan cable iphone ke komputer

4. Mulakan Redsn0w 0.9.6rc15 dan pilih firmware update yang telah anda download tadi

5. Pastikan anda pilih Install Cydia, dan pilih yang lain sekiranya perlu.

6. Ikut arahan Redsn0w sampai selesai.

Itu sahaja. Harap artikel ini banyak membantu. Jangan segan-segan drop komen ok. Perlu bantuan? saya sedia membantu seadanya

Related Posts with Thumbnails

Popularity: 11% [?]

Comments

Powered by Facebook Comments

50 comments

  1. Hi says:

    hi there..saya ade mslah la mase nk jailbreak iphone saya gne redsnow..masa da pilih firmware 4.3.3 mcm kat ats kuar msg unable to regonize ipsw..ape mslhnyer yer

  2. Eimiza Faisha says:

    emm maybe files yang awak download tu dah corrupted, try download balik dari

    http://appldnld.apple.com/iPhone4/041-1011.20110503.q7fGc/iPhone3,1_4.3.3_8J2_Restore.ipsw

    kalo tak boleh juga bagi tau nanti saya akan upload ipsw yang ada pada saya.

  3. Hi says:

    hmm..still x boleh lg la..memula ok kuar msg ipsw are identified..lps tue click next..kuar msg unexpeced error during preparation..huh..utk pengetahuan miza jgk icon kiub tue x kuar lps sye download dye juz kuar icon page..sye da try zip file tue n modifed tp x kuar jgk..

  4. Airal says:

    tq…berjaya..save 50 hinggit

  5. Eimiza Faisha says:

    @Hi: emm takut files zip Redsn0w 0.9.6rc15 for windows corrupted. Saye pakai yang versi Mac Punye.. nanti saye try tanye kengkawan yang pakai windows. :)

    @Airal: Congrat! jgn lupe share kat kengkawan jailbreak ni memang sepatutnya free bukan untuk dijual.. thanx 4 drop by :)

  6. Hi says:

    hello..thx ek kak..sye da x tau nk wat cmner nie..hampir give up la..sye tgu jawapan akak

    1. Eimiza Faisha says:

      sorry Hi lambat reply, sibuk sikit minggu lepas, kata member yang pakai windows, dia pakai Jailbreak snowbreeze, saya dah tengok macam mana dia buat, quite simple gak cara. Boleh try download kat sini http://hotfile.com/dl/117635913/97ab504/sn0wbreeze-v2.7.3.zip.html

  7. Helo says:

    hye. pas buat jailbreak. nak aktif simkad camne??

  8. xie says:

    slm nak tanya sketla…mcm sy baru amik ip4 fw 4.3.1..untuk jb perluke sy update firmware ke 4.3.3 dulu baru jb…n mcmana cara nak update fw erk..sori…sy nubie..

    1. Eimiza Faisha says:

      wslm thanx sbb drop by, utk Jb, tak perlu online update fw 4.3.3 dari itunes. Cuma download offline fw update (IPSW) kemudian masukkan dalam software jailbreak (Snowbreez, Redsnow). harap dapat membantu..

  9. thedanielaaa95 says:

    assalamuilamkum
    saye punye ip4 fm 4.1.1
    kene update dulu ke

    1. Eimiza Faisha says:

      4.1.1 tak update dulu, pakai terus snowbreez nanti dia akan terus update sekali ke 4.3.

  10. thedanielaaa95 says:

    mcmane nak update 4.1.1

  11. wan says:

    klu saya pakai redsn0w 0.9.6rc16 xde apa2 masalah ke?

    1. Eimiza Faisha says:

      lagi bagus, boleh download kat sini bagi Mac atau Windows. Kalau dah pernah jailbrake pakai redsn0w 0.9.6rc15 just run balik jer jailbreak redsn0w 0.9.6rc16. Redsn0w 0.9.6rc15 ade isu kuat makan bateri.

      p/s: tak sabar nak guna IOS 5 pulak.. :D

  12. wan says:

    iphone saya xpenah jaibreak lagi….
    andaikata selepas saya jailbreak iphone saya ada prob ada tak cara utk betulkan balik?

    1. Eimiza Faisha says:

      Jailbreak akan void warranty Iphone, tapi jangan risau, kalo dah jailbreak, kita boleh restore to factory default melalui itunes, so takde siapa akan tau yang iphone kita pernah jailbreak.

  13. wan says:

    klu restore ke factory default tu maknanye iphone tu kembali ke firmware asal ke?

    mcm saya py sekrang ni firmware 4.3.1

    1. Eimiza Faisha says:

      Yup betul tu. Kalo restore ke factory setting dia akan jadi firmware masa kita mula2 dapat iphone.

  14. wan says:

    cara restore tu hanya guna itunes je kan?
    hanya sambungkan dan tekan restore atau kena click mana2 lagi?

    minta maaf byk ty plak…nk tau gak fungsi restore ni..bolehh guna bila kecemasan nnt…hehe

  15. Eimiza Faisha says:

    ha a tekan button restore, lepas tu dia akan tanya nak backup dulu ke tak.. kalo nak full restore tak perlu ambil backup..

  16. wan says:

    ye ke…knp bila sy tekan restore dia kuar lain…hanya kuar restore and update je…

    saya dh berjaya jailbreak 4.3.3..tapi kenapa firmware masih yg asal..pastu kenapa bila nk masukan app dia xleh..

  17. bull says:

    halo sis… yang mana lagi bagus antara snowbreeze ngan redsnow? apakah sama jugak nak install snowbreeze ni dgn redsnow?

  18. hairulazni says:


    wan:

    ye ke…knp bila sy tekan restore dia kuar lain…hanya kuar restore and update je…
    saya dh berjaya jailbreak 4.3.3..tapi kenapa firmware masih yg asal..pastu kenapa bila nk masukan app dia xleh..

    Salam..minta maaf mencelah..kebetulan lalu di sini..
    Kalau dah JB pastu ada apa2 masalah,jgn panik..just restore balik ke asal..sambung iphone ke PC..lunch itunes,bila itunes dh detect iphone,kat nama iphone kita tu right click dan back up..kemudian baru restore..bila dah siap restore..buat proses JB semula..untuk firmware 4.3.3 JB guna redsnow boleh rujuk sini ;

    http://hairulazni.com/tutorial-untuk-untethered-jailbreak-4-3-3-dengan-redsnow-0-9-6rc16-2/

    Semoga berjaya..

  19. Anie says:

    Nak tanya, sama gak ke nak jailbreak ipad2 4.3.3?
    bole tolong advise x?

    1. Eimiza Faisha says:

      Sama juga, cuma nak kene ade ipsw untuk ipad ler dulu

      1. fazli says:

        Salam Eimiza

        aku bru je pkai iphone 3g… xpnah jailbreak g.. org kedai nak caj rm80… mahal seh..

        dlm iphone tu da de cydia…

        tpi klau aku guna step yg mcm ko bg kat ats tu sma je ke atau camne eh?

        klau bt jailbreak ni de effect pape ke?.. (slalu pkai bb bla tkar pkai iphone x rti lak huhu)

  20. halimunan says:

    slm…utk jb iphne3gs apa yg perlu dibuat? sya dh siapkn 2 item yg dperlukn tu,tp bla sya ikut step kt atas xkuar2 pn nenas tgh blari2…die akn ttap kuar firm yg lama gak! tlng la sape2 yg terrer ke terreris ke…

  21. asmaa salsabila says:

    salam…bile baca awk tulis tu,…sy la antaranya yg tertipu…..mcm mana nak unlock iphone 4…sbb iphone sy ni from uk…hope awk leh bg suggestion sb org kt kedai hp ckp sy kn pakai sumting like detector tuk tarik signal…help me..serabut da..

    1. nomiakina says:

      pkai turbo sim…klo iphone uk mmg kne pkai terbo sim

  22. Wan says:

    Salam bro2 otai iphone,sy bru je pakai iphone 3g nak jb tak tahu sesgt.mcm mana nk jb mtk tlg bro ajar tq

  23. Eimiza Faisha says:

    cara paling mudah nak jailbreak setakat ini http://www.jailbreakme.com/ <-layari pakai iphone korang, tapi tak semua firmware support.

    aku punye iphone 4 button problem, so tak bole nak DFU mode untuk jailbreak yang terkini bagi firmware 5.01.. :”(

  24. fuji says:

    info berguna untuk aku jailbreak yang aku belum beli lagi..wekekeke thank you!

  25. missa says:

    Assalam…sory saya ni xpandai bab2 iphone nie…tp hubby ada bg tpn iphone 3gs lama dah…p xpandai nk guna…bkn apa asyik telan crdit jer sakit ati nk guna…so ank wat main game…syg gak…lg2 la skrg hp lama nokia ni dah wat hal…camner nk buat yer spaya crdit xmgalir…sll buka app store kt umh guna wifi jer…xkn telan duit kot sbb amik yg free jer…tolong yer…tq

    1. Eimiza Faisha says:

      try cek setting kat sini:
      Settings > General > Network > Enable 3g, Celullar Data & Data Roaming (Pastikan semua Off)

      kalo semua dah off try pulak ubah config cellular data network
      Settings > General > Network > Cellular Data Network – ubah semua benda dengan apa2 data berlainan contoh:- APN: xxx111, Username: xxx111,

      last skali pergerakan keluar masuk data
      Settings > General > Usage – pantau kat bahagian Cellular Network Data untuk lihat sekiranya ada berlaku penambahan Sent atau Received. Jika Sent Received tiada perubahan sampai ke hujung bulan tapi still kene telan credit kene contact la balik service provider la jawabnya.

  26. bro sudo says:

    salam bro…minta tolong sgat2….tlong jailbreake iphone4s aku…aku ni buta IT a.k.a buta software…aku x pandai buat menatang smua ni…stakat fb, game, music.. aku x buta la…aku tk yakin nk buat..punah nti…apa2 PM kat facebook : paklang800@yahoo.com. username: (Drift Rc)…tq…nak upah pun boleh -)…

  27. daus says:

    salam.mintak tolong.sy pkai iphone 3gs.da jb sblm ni..b4 ni pkai 4.1.pastu nk upgrade 4.3.3.tp lps buat tu iphone tak bole on.black screen je.da follow mcm2 cr.still tak bole gk.ada sapa2 bole tlng.

    1. Eimiza Faisha says:

      blah update terus ke 5.01, sekarang dah ade JB untetherd..

  28. mannira says:

    aritu my freind dah wat jailbreak..but unfortunately saya terklick upgrade OS 5 kut..nak suh dia wat sekali lagi segan la plak… boleh ajar saya tak step by step nak jb..saya ni buta it…boleh email kat mannira@tm.net.my tqvm

  29. nisa89 says:

    yeyyyy berjaya

  30. Artnesse says:

    Halo. Kalau nk jailbreak iphone 4 Yg firMware nya 5.0.1. Hee hrp boleh tolong

    1. amin says:

      Perlu ada SHSH blob utk upgrade 5.0.1.

  31. notheblaey says:

    pohon tunjuk ajar jail break iphone 4 ios 5.1.1.
    Email saya notheblaey@gmail.com.

    Thanks.

    1. Eimiza Faisha says:

      sekarang nak jailbreak amat mudah.. install Absinthe then buat few click terus selesai jailbreak.. boleh download dari website ini.. sangat mudah

      http://www.jailbreakmatrix.com/chart

  32. edir says:

    salam bang..
    sy nk tanya,kenapa whatsapp xleh gune eh?
    sy pkai iphne 3g n dah jailbreak
    ios 4.2.1

    1. rf says:

      Salam, kalau tak silap, sebab kena update ios paling lama di benarkan ialah 4.3. Kalau bawah daripada tu dah tak boleh.

  33. dada says:

    salam bro…
    sy dah terupdate ios 6…
    sedeh jb ilang teros…
    nk bt xtaw…tlg aja..
    email sy di dakaida88@gmail.com
    sgt memerlukn bantuan encik suka….=)

  34. missa says:

    salam nak tanya macammana nak cari semula video yangdirakam tapi anak dah terdelete. sayang sangat video tu..saya guna iphone 3gs jer…mcm komputer ada recyle bin…iphone ada tak..tlg bantu..

  35. apit says:

    Assalammualaikum… Abg…
    bleh tak ajar saya jailbreak iphone 4….ios 6.1..
    email saya … apit82@hotmail.com
    moga keperihatin abg dihargai…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>